ilk defa yurtdışına çıkacaklar


                 Burada ilk defa yurtdışına çıkacak olanlar için bir kaç şey anlatmak istiyorum. Öncelikle pasaport işlemlerinin nasıl yapılır.

                 Pasaport işlemi için size tavsiyem e pasaport randevu sistemi ile randevu almak. Randevu alırken zaten size en yakın pasaport şubeleri gösterilecek.

                   Pasaport türleri, Umuma mahsus (bordo), hususi (yeşil), hizmet (gri), diplomatik (siyah), sizin için bu pasaportlardan hangisi uyuyorsa o pasaportu almak için başvuru yapın. Ben başvurayım belgelerim ile ne pasaport alırım zaten belli olur diye düşünmeyin, örneğin hususi yeşil pasaport işlemleri her şubede yapılmıyor.

                    Ben umuma mahsus pasaportlar için yapılacak işlemleri anlatmak istiyorum (diğerleri ile ilgili bilgi almak isterseniz yorumlar kısmına yazabilirsiniz). 

                    Umuma mahsus pasaport nedir ?
                Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler. Yani genel çoğunluğun aldığı pasaport. 
                   Pasaport başvurusunda gerekli belgeler nelerdir? 
                   TC kimlik numarası üzerinde yazılı TC nüfus cüzdanı aslı,
                    2 adet Biyometrik Resim
                 - Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil                       olmak üzere)
                  - 50mm X 60mm ebatlarında
                  - Fonu Beyaz
                  - Biyometrik özelliklere sahip
                  - 2 adet
                  Burada biyometrik fotoğrafın çok önemli olduğundan bahsetmek istiyorum, sürekli bu işi yapan fotoğrafçılarla çalışın. Fotoğraf tam karşıdan çekilecek, fon mutlaka beyaz ve resimde herhangi bir oynama olmadan ham haliyle olacak.
                  Pasaport Cüzdan ve harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı(Adına Pasaport Müracaatı Yapılacak Birey Adına Yatırılmalıdır).
- Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması - Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) - Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.


(Diplomatik, Hususi Damgalı, Hizmet Damgalı, Umuma Mahsus Münferit pasaportlar için)


                   2018  Pasaport cüzdan ve harç bedelleri ne kadardır?

Pasaport cüzdan bedeli : 108,00 TL.

6 aylık; 137,50 TL,
1 senelik; 201,30 TL,
3 senelik; 465,50 TL,
4-10 senelik; 657,40 TL

              Bunları halledip paraları bankaya yatırın ondan sonra şubeye gidip mutlaka şahsen başvurunuzu yapın. Çocuğunuz için de aynı işlemleri yapın ve çocuğunuzla birlikte (isterse bebek olsun) başvurunuzu yapın.                   Ben ilk defa başvuranlar için anlattım ama daha önce normal pasaportu olup çipli pasaport alacak olanlar yada pasaportunun süresi dolacak olanlar da bu işlemleri yaptıracak. Fakat yanlarında eski pasaportlarının aslını getirmek zorundalar.

Başvurudan sonra yoğunluğa göre 2,3 günden başlayıp ender de olsa 1 haftadan fazla süreyle pasaportunuz elinizde olur. Onun için bir yere gitmeye karar verirken yaşanacak aksilikleri düşünerek önceden pasaportunuzu  çıkartın.

                  Pasaportunuz olduktan sonra nereye gitmek istediğinize artık karar verebilirsiniz. 

               Ben burada vize çıkarmadan vizesiz yerlerle ilgili konuşmak istiyorum. 

vizesiz gidilecek yerleri buradan inceleyebilirsiniz. Ülkelerden birine karar verdikten sonra o ülkeye nasıl gideceğinizi anlatabilirim






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder